Kako očistimo lesena tla

kako očistiti lesena tla

Obožujete lepa tla in jih želite ohraniti sveža? Kako očistimo lesena tla? Čistila za tla iz trdega lesa Bona so bila priznana kot najboljši pripravki za čiščenje tal s strani revij The Spruce in Good Housekeeping.

Pravilno vzdrževanje lesenih tal je ključnega pomena za zaščito in ohranjanje vaše naložbe. Ker se umazanija na lesenih tleh ne more skriti tako kot na preprogi, se koraki potrebni za čiščenje lesenih tal morda zdijo pretirani. Ko pa čiščenje uspešno vključite v svojo lastno rutino, se ta način vzdrževanja tal ne bo zdel tako neizvedljiv.

Na dnevnem urniku – prah/brisanje

Če dobro obrišete tla s krpo iz mikrovlaken, boste lesena tla najbolje zaščitili pred praskami in površinskimi poškodbami. Čistilne krpe iz mikrovlaken pogosto izkoriščajo statično elektriko, da ujamejo umazanijo, delce in druge gospodinjske alergene. Tudi uporaba metle je lahko učinkovita, a ta umazanijo zgolj potiska. Če želite očistiti lesena tla, ne da bi jih poškodovali, se pri čiščenju izogibajte dvigovanju krpe iz mikrovlaken s tal – na ta način umazanija ostaja na krpi.

Na tedenskem urniku – sesalnik/brisalo za tla

Med tedenskim vzdrževanjem se posvetimo težje dostopnim območjem, ki jih med dnevnim čiščenjem ne moremo doseči. Sesalniki in brisala za tla so idealni za odstranjevanje umazanije iz problematičnih predelov, kot so vogali in razpoke med parketom. Kljub temu pa uporabljajte sesalnike in krpe, v izogib poškodbam parketa, še posebej previdno. Če ima vaš sesalnik krtačo za preproge, se prepričajte, da ta ne drgne ob tla. Tudi kolesa sesalca lahko poškodujejo vaša tla. Ko uporabljate krpo, ne pozabite, da voda in les ne gresta skupaj! Zato se izogibajte uporabi prevelike količine vode. Majhna lužica naravnega sredstva za čiščenje tal Bona bo dovolj, da boste lahko tla učinkovito očistili.

kako očistimo lesena tla

Na mesečnem urniku – poliranje

Lesena tla polirajte vsake 2-4 mesece, da poskrbite za dodaten lesk in zaščito. Poliši Bona za tla iz trdega lesa obnavljajo in osvežujejo zaključni premaz, ki ščiti vaša lesena tla. S poliranjem zapolnimo mikroskopske praske v zaključnem premazu in ponovno izravnamo zaščitno površino. Ne skrbite, čeprav se morda sliši zahtevno, poliranje ni težka naloga. Kos ji boste že z minimalnim naporom.

Na letnem urniku – globinsko čiščenje

Pomislite, koliko časa preživite na vaših lesenih tleh. Tla zato zahtevajo, da jih vsakih 3-5 let popolnoma očistite. Ponovna obdelava tal popolnoma odstrani star zaščitni premaz in ga nadomesti. Če so na tleh globoke praske, lahko le brušenje in sanacija popravita nastalo škodo. Vaša lesena bodo spet brezhibno vzdrževana in čista.